Powerfoods: 5 næringsstoffer, som alle børn bør indtage

Chancen er, at dit barn ikke spiser nok af disse vigtige næringsstoffer. Læs med og lær, hvordan du kan inddrage dem i dit barns kost.

Der er ingen tvivl om, at de fleste børn får mere end nok at spise – stigningen i global børnefedme er et bevis på det. Problemet er, at mange af de ting, de spiser hver dag, som overprocesseret mad og fastfood, har et højt kalorieindhold, men er fattigt rent ernæringsmæssigt. Ifølge de seneste undersøgelser er små børn nu i underskud af fem vigtige næringsstoffer. Nedenfor er en oversigt over dem, de mest har brug for og hvor, du kan finde dem henne.

Calcium (kalk)

I mange europæiske lande får ca. en tredjedel af børn i alderen 4 til 8 får ikke nok calcium ifølge regeringsstatistikker. For meget saft og for lidt mælk bærer delvist skylden. Calcium er afgørende for udviklingen af ​​knoglemasse, hvoraf næsten alt bliver opbygget under barn- og ungdommen. At være i calciumunderskud kan forstyrre væksten i barndommen og øge risikoen for osteoporose (knogleskørhed) senere i livet – især for piger. Det er afgørende, at dit barn får for vane at spise kalciumrige fødevarer nu, da ældre børn er notorisk negligerende. Mange calciumrige fødevarer er også rige på D-vitamin, som ikke kun styrker knoglerne, men kan bidrage til at forebygge type 1-diabetes og andre sygdomme.

Bedste calcium-kilder: ost, yoghurt, mælk, berigede fødevarer som morgenmadsprodukter (gryn, mysli m.m.), vafler, juice, sojamælk.

Vitamin E

En af de overraskende syndere bag vitamin E-underskud er fedtfattig og -fri mad, som har tendens til at være lav i netop E, som er et vitamin, der virker som en antioxidant og derved beskytter celler imod skade. Det er klogt at servere fedtfattige produkter som mælk og yoghurt, fordi de er lavere i mættet fedt, men at tage den fedtfri vej er ikke den bedste løsning for varer som salatdressing, der indeholder hjertesunde olier, der er rige på E-vitaminet.

Bedste vitamin-E-kilder: avokado, nødder, jordnøddesmør, solsikkefrø, planteolier, hvedekim, spinat.

Fiber

Det er ikke engang fordøjet, men fiber er stadig vigtigt for børn, fordi det holder dem regulerede og mætter. Desuden kan en fiberrig diæt hjælpe med at beskytte imod en række kroniske sygdomme senere i livet. Selvom den officielle anbefaling er, at børn får 19 til 25 gram fibre om dagen – næsten lige så meget som voksnes behov – er et mere realistisk mål at følge “fem-reglen”: Tilføj fem til dit barns alder for at få dets minimale daglige gramindtag. For eksempel bør en 4-årig få mindst 9 gram fibre om dagen. Det er mængden i to skiver fuldkornsbrød, en halv kop jordbær og en halv kop brune ris.

Bedste fiber-kilder: frugter (hindbær, brombær, pærer, appelsiner og æbler er nogle af de bedste), fiberrigt korn, bønner, linser, kikærter, fuldkornsbrød og -pasta, havregryn, popcorn, nødder, knust hørfrø, søde kartofler, ærter.

Kalium

Børn får mange steder mindre end 60% af den anbefalede dosis kalium, fordi mange af dem ikke har nok frugt og grøntsager inddraget i deres kost. Kalium er en vigtig aktør i at opretholde en sund væskebalance og blodtryk og hjælpe muskelsammentrækninger, når vi bevæger os.

Bedste kalium-kilder: bananer, appelsiner og appelsinjuice, hvide og søde kartofler, yoghurt, mælk, cantaloup, honningmelon, tørrede abrikoser, tomater og tomatsauce, fisk (især helleflynder og torsk).

Jern

Jernunderskud er især almindeligt blandt overvægtige børn, som måske har en kalorierig men næringsfattig kost. Jern hjælper røde blodlegemer med at overføre ilt til celler i hele kroppen og spiller en rolle i hjernens udvikling – hvorfor et kronisk underskud kan forårsage lærings- og adfærdsproblemer. Læger kan ikke med sikkerhed sige hvorfor, men har et barn lave jernniveauer øges også dets risiko for blyforgiftning, fordi det øger absorptionen af ​​bly ind i blodbanerne.

Bedste jern-kilder: rejer, bøf, kylling, bønner, linser, kikærter, tomatpuré, sojanødder, rosiner, fuldkornsbrød, berigede kolde og varme morgenmadsprodukter som gryn og mysli (tjek etiketterne).

Give a Reply