Tænk ud af (mad)kassen!

Lunch box

I en travl og hektisk hverdag er det ikke altid nemt at være kreativ med børnenes madpakker, og ofte tyer man til den gode gamle rugbrødsklapsammen. Selvom den kan varieres i uendeligheder, er det sjældent, at den vækker begejstring og jubel hos de små – eller hos de voksne for den sags skyld. Der er hjælp at hente, og det er slet ikke så kompliceret eller krævende, som man skulle tro. I virkeligheden er det ret enkelt. Her kommer en kort guide til, hvordan du nemt og overkommeligt pifter børnenes madpakker op.

Stænger, bidder og portioner

Forberedelse er kodeordet til en lækker og varieret frokost, og her er der billige point at hente hos de små. Tag eksempelvis en halv time ud af kalenderen mandag og onsdag aften i forlængelse af aftensmaden, og skær frugt og grønt ud i stænger og mundrette bidder, så det er nemt at putte i madpakken. Skræl og skær gulerødder og eksempelvis agurker til, og læg dem i en beholder med en smule vand, så kan de holde sig længe. Det samme kan du gøre med frugt. Skær det i små stykker, og lav en hurtig og sund frugtsalat, der kan bruges som snack i de korte pause.

Tænk langsigtet

Det er en god ide at tænke frokosten ind over aftensmaden, når du alligevel står og skal lave frikadeller, hjemmelavede forårsruller, pastasalat eller andet godt. Gør det til en vane at købe ekstra ind, så du kan lave ekstra, når du alligevel er i kogehjørnet. Tag udgangspunkt i frikadeller, lav en ekstra portion små hånddeller, du kan fryse ned i poser med tre-fire stykker i hver. De kan med fordel tages op om morgenen og smides i madpakken, så de har tid til at tø op i tasken. Hvis du har overskud af pastasalat eller noget andet løst, kan du købe små foliebakker/plastikbægre, der passer til en enkelt portion. På den måde kan de holde et par dage på køl, og det kræver ingen tilberedelse før spisning.

Muligheder en masse

Har du en dåse tun liggende, et par æg, der skrider mod sidste holdbarhedsdato, eller bare en rest kylling tilbage fra aftensmaden, så er der altså ingen grund til at lade sig stresse over det ellers tomme køleskab. Med en god sjat mayonnaise kommer du langt. Tunsalat, æggesalat eller hønsesalat er bare nogle af de muligheder, du har, og med et lækkert sandwichbrød eller friskt rugbrød er du allerede langt foran den klassiske leverdreng med slatne ristede løg, der lugter lidt for meget af køleskab. Du kan også tænke mere kreativt, i sidste ende er det kun fantasien, der sætter grænser.

Fingrene i maden

Et sikkert hit hos de mindste er sådan cirka alt, der kan spises med fingrene! Et kogt æg, en frikadelle eller en kartoffel, igen er det kun fantasien, der er afgørende. Se det som en slags ”madpakketapas”, eller ”tapas for børn”. Du kan også kombinere det med det øverste punkt og lave små spyd ud af det og sætte cherrytomater, agurker eller andet grøn på stangen sammen med de små frikadeller, kartofler eller andet godt.

Give a Reply